Borůvkové smetanové sušenky



Borůvkové smetanové sušenky

Borůvkové smetanové sušenky

Rozplývají se na jazyku a na letní výlety jsou jako dělané. Nejlepší jsou z čerstvě natrhaného ovoce.

 

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku cukru krupice

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

125 g studeného másla

1 hrnek borůvek, vyzkoušeno k naprosté spokojenosti i s nektarinkami nebo malinami 

1 lžička citronové kůry

1 vejce

3/4 hrnku studené šlehačky 

1 lžíce třtinového cukru

 

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si na plech pečicí papír.

V jedné misce smíchejte sypké suroviny - mouku s kypříkem, cukrem a solí.

Do sypké směsi přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Přidejte borůvky a citronovou kůru - používám tu z citronů, které nejsou chemicky ošetřené. 

Vše lehce promíchejte tak, aby borůvky byly obalené. V druhé misce smíchejte smetanu a vajíčko. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Polévkovou lžící odeberte těsto, dejte na plech a lehce zmáčkněte. Sušenky před pečením lehce posypte třtinovým cukrem.

Pečte na 175 °C cca 20 minut, nebo než lehce zezlátnou. Nejlepší jsou v den, kdy jste je upekli. U nás vydrží jen krátkou chvilku.

Vyzkoušejte s vanilkovou zmrzkou. Užijte si sušenky i krásné letní dny.

Kateřina