Borůvkové smetanové sušenky
Borůvkové smetanové sušenky
Rozplývají se na jazyku a na letní výlety jsou jako dělané. Nejlepší jsou z čerstvě natrhaného ovoce.
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g studeného másla
1 hrnek borůvek, vyzkoušeno k naprosté spokojenosti i s nektarinkami nebo malinami
1 lžička citronové kůry
1 vejce
3/4 hrnku studené šlehačky
1 lžíce třtinového cukru
Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si na plech pečicí papír.
V jedné misce smíchejte sypké suroviny - mouku s kypříkem, cukrem a solí.
Do sypké směsi přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Přidejte borůvky a citronovou kůru - používám tu z citronů, které nejsou chemicky ošetřené.
Vše lehce promíchejte tak, aby borůvky byly obalené. V druhé misce smíchejte smetanu a vajíčko. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Polévkovou lžící odeberte těsto, dejte na plech a lehce zmáčkněte. Sušenky před pečením lehce posypte třtinovým cukrem.
Pečte na 175 °C cca 20 minut, nebo než lehce zezlátnou. Nejlepší jsou v den, kdy jste je upekli. U nás vydrží jen krátkou chvilku.
Vyzkoušejte s vanilkovou zmrzkou. Užijte si sušenky i krásné letní dny.
Kateřina