Borůvkový koláč se skořicí
Borůvkový koláč
2 hrnky hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
2 lžičky kypříku (prášek do pečiva)
200 g másla změklého
1 hrnek třtinového cukru
3 vejce
1 hrnek mléka
1 hrnek borůvek
Citronová kůra z jednoho citronu
Třtinový cukr a mletá skořice na posypání
Předehřejte si troubu na 175°. Pekáček o rozměrech 23 x 35 cm vyložte pečicím papírem. Vždy ho trošku navlhčím, lépe pak v pekáčku drží. Vyšlehejte máslo s cukrem, chvilku to trvá, zesvětlá a nabyde na objemu. Postupně a pomalu do směsi zašlehejte vejce. Tady není kam spěchat a trpělivost se vyplatí.
V misce smíchejte prosátou mouku, kypřík a jedlou sodu a pomalu, střídavě s mlékem vmíchejte do másla s cukrem a vejci. Přidejte citronovou kůru. Vznikne poměrně husté těsto. Lehce vmíchejte borůvky. Nerovný povrch těsta se při pečení srovná. Těsto navrch posypte třtinovým cukrem a skořicí. Skořice provoní váš domov a třtinový cukr vytvoří na povrchu koláče báječnou křupku. Se zakysanou smetanou chutná nejlépe.