Brownies – pochoutka pro milovníky čokolády
Višňové brownies
Doporučuji upéct den předem a pokud možno hned nesníst.
Pokud zbyde kousek, připravte si poháry k nedělní svačince, můžete tak jako já přidat zakysanou smetanu, pribináček, zmrzku vanilkovou a kdo bude mít málo čokolády, klidně i čokoládovou.
Višňové brownies
200 g hořké čokolády
100 g mléčné čokolády
300 g cukru krupice
250 g másla (1 kostka)
200 g hladké mouky
4 vajíčka celá
1 miska višní nebo černých třešní – vypeckovat nebo kompotované višně (odkapané a vypeckované) + pár kuliček nechat na dekoraci
Troubu předehřejte na 180 °C. V hrnci rozpusťte máslo, cukr, čokoládu – trvá to cca 10 min. Poté odstavte hrnec z varné desky, vezměte do ruky ruční šlehač nebo metlu a směs začněte míchat.
Když bude směs lehce zchladlá mícháním, přidejte 4 vajíčka a poté prosátou mouku. Opět pořádně promíchejte.
Čokoládovou směs vlijte na pekáč s pečicím papírem.
Navrch naházejte višně a trochu je zamáčkněte do těsta.
Pečte cca 30 minut.
Po vyndání z trouby nechte vychladnout, a až poté krájejte. Dezert musí být navenek tužší, ale uvnitř měkký.
Při servírování dozdobte lžící zakysané smetany a zbylými višněmi nebo se podívejte na další zajímavé tipy níže.
Tipy:
Čokoládu s máslem můžete rozpustit i ve vodní lázni. Ve chvíli, kdy se směs spojí, odstavte z tepla, nechte mírně zchladnout, přidejte vejce vyšlehaná s cukrem a až poté mouku. Výsledné těsto pak bude dokonale hladké.
Cukr můžete použít obyčejný, třtinový, který dodá dezertu lehce karamelovou chuť, nebo dokonce zkombinovat oba dohromady. Jak má kdo rád…
Do těsta můžete přidat i oříšky nebo kousky mandlí, pokud máte rádi.
Pokud chcete nahradit višně jiným ovocem, tak volte vždy to s kyselejší chutí, aby byl dezert na závěr vyvážený, a ne příliš sladký. Doporučuji vyzkoušet obměnu s čerstvými malinami.
Pokud máte rádi ještě větší převahu kyselejších chutí, můžete do dezertu přidat i tvarohovou směs umíchanou z 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 50 g cukru a lžíce strouhané citrónové kůry. Tuto směs navrstvíte lžící na syrovou čokoládovou vrstvu, opatrně jednotlivé hromádky rozetřete a pomocí špejle spojíte obě vrstvy (čokoládovou i tvarohovou) k sobě. Vytvoříte tak hezkou mozaiku.