Chléb s avokádovou pomazánkou
Ingredience pro 2 osoby
Ingredience:
2 krajíce chleba - zkuste upéct podle receptu "Josefův domácí chleba"
1 avokádo
3 vejce uvařená natvrdo
Šťáva z ½ limetky
½ červené papriky nakrájené na jemné nudličky
Sůl, čerstvě mletý pepř
2 lžíce zakysané smetany
Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku, světle zelenou dužinu vydlabejte a pokrájejte na prkénku na větší kostky. Přendejte do misky.
Uvařená vajíčka oloupejte, nakrájejte také na větší kostky a přidejte k avokádu.
Stejně tak do misky přidejte drobné nudličky červené papriky a 2 lžíce zakysané smetany.
Vše zlehka promíchejte, zakápněte limetovou šťávou a dle chuti osolte a opepřete.
Servírujte na opečeném křupavém krajíci chleba s malým listovým/zeleninovým salátkem.
Dobrou chuť
Tipy:
Chléb mám nejradši opečený dokřupava buď na kousku másla na pánvi nebo v toustovači. Na pánvi stačí tři minutky z každé strany. Správně rozpečený chléb provoní kuchyň a má zlatohnědý odstín.
Avokádo nesmí být tvrdé, tzn. nezralé. Pokud nějaké takové máte, nechte ho pár dní dojít ve spíži nebo při pokojové teplotě u okna.
Vajíčka (lehce odstátá, tzn. ne přímo z lednice) vkládejte opatrně do vroucí vody a vařte 10 minut. Pokud máte vajíčka přímo z lednice, tak je raději vložte do studené vody a od bodu varu počítejte 9 minut – vyhnete se tak jejich prasknutí. Po uvaření je ihned zchlaďte a nechte pár minut odstát. Když vychladnou, vyndejte je z vody a ťukněte oběma konci o tvrdý povrch (prkénko nebo kuchyňská linka). Poté vajíčka poválejte a tím se uvolní vzduchová bublina, takže již půjdou snadno oloupat.
Pokud máte tvrdé limetky, můžete je jednoduše odšťavnit zapíchnutím polévkové lžíce do středu půlky limetky a krouživými pohyby lžící získat všechnu potřebnou šťávu.