Grilované cuketky s cherry rajčaty a těstovinovou rýží
Ingredience:
Pro 4 osoby
2 hrnky Orzo těstovinová rýže
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balsamikového octa
1 lžíce sekaných čerstvých bylinek (pažitka, oregano, petrželka)
1 stroužek česneku
Sůl, pepř
1 hrnek sýru feta nakrájeného na kostičky
1 ½ hrnku cherry rajčat
4 malé cuketky
sůl, pepř
¼ hrnku bazalkového pesta
Těstovinovou rýži uvařte na skus, nebo jak ji máte rádi, sceďte a promíchejte s pestem a bylinkami.
Na velké pánvi rozpalte olivový olej a vložte podélně rozkrojené mladé cukety - nejprve řeznou stranou dolu. Po 5 minutách je otočte, přidejte celá cherry rajčátka, vše osolte, opepřete a cukety potřete drceným česnekem. Zakápněte balzamikem, které nechte minutku odpařit, přiklopte a duste dalších 5 minut nebo dokud nebudou cukety měkké a rajčata lehce propečená a voňavá.
Servírujte s bylinkovou orzo těstovinovou rýží a posypané fetou.
Dobrou chuť.
Tipy:
Orzo těstovinová rýže je k sehnání ve větších obchodech a díky své velikosti je uvařena během chvilky, takže ji doma rádi používáme, když není na vaření dost času.
Cukety vybírám u sebe na záhoně nebo u zelináře, vždy malé a nejlépe s květem přilepeným na konci. Ty pak jdou jíst téměř i syrové, a proto stačí velmi krátká doba jejich úpravy grilováním/pečením.
Bazalkové pesto si rádi připravujeme i sami doma smícháním bazalky, olivového oleje, oříšků, česneku a parmazánu.
Bazalkové pesto můžete nahradit i domácím pestem z medvědího česneku (medvědí česnek, olivový olej, sůl, pepř, parmazán, vlašské nebo lískové oříšky).
Feta sýr můžeme nahradit oblíbenou českou variantou - balkánským sýrem. Ten je sice lehce slanější a drobivější, nicméně k receptu se hodí zrovna tak.