Grilované cuketky s cherry rajčaty a těstovinovou rýží



Cuketa s rýží

Ingredience:

Pro 4 osoby

2 hrnky Orzo těstovinová rýže

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce balsamikového octa

1 lžíce sekaných čerstvých bylinek (pažitka, oregano, petrželka)

1 stroužek česneku

Sůl, pepř

1 hrnek sýru feta nakrájeného na kostičky

1 ½ hrnku cherry rajčat

4 malé cuketky

sůl, pepř

¼ hrnku bazalkového pesta

 

Těstovinovou rýži uvařte na skus, nebo jak ji máte rádi, sceďte a promíchejte s pestem a bylinkami.

Na velké pánvi rozpalte olivový olej a vložte podélně rozkrojené mladé cukety - nejprve řeznou stranou dolu. Po 5 minutách je otočte, přidejte celá cherry rajčátka, vše osolte, opepřete a cukety potřete drceným česnekem. Zakápněte balzamikem, které nechte minutku odpařit, přiklopte a duste dalších 5 minut nebo dokud nebudou cukety měkké a rajčata lehce propečená a voňavá.

Servírujte s bylinkovou orzo těstovinovou rýží a posypané fetou.

Dobrou chuť.

 

Tipy:

Orzo těstovinová rýže je k sehnání ve větších obchodech a díky své velikosti je uvařena během chvilky, takže ji doma rádi používáme, když není na vaření dost času.

Cukety vybírám u sebe na záhoně nebo u zelináře, vždy malé a nejlépe s květem přilepeným na konci.  Ty pak jdou jíst téměř i syrové, a proto stačí velmi krátká doba jejich úpravy grilováním/pečením.

Bazalkové pesto si rádi připravujeme i sami doma smícháním bazalky, olivového oleje, oříšků, česneku a parmazánu.

Bazalkové pesto můžete nahradit i domácím pestem z medvědího česneku (medvědí česnek, olivový olej, sůl, pepř, parmazán, vlašské nebo lískové oříšky).

Feta sýr můžeme nahradit oblíbenou českou variantou - balkánským sýrem. Ten je sice lehce slanější a drobivější, nicméně k receptu se hodí zrovna tak.