Květákový krém s parmazánem



Květákový krém s parmazánem

Květákový krém s parmazánem

 

pro 4 osoby

vegetariánská

 

Ingredience:

Na polévku:

1 lžíce slunečnicového oleje

1 menší květák

1 cibule 

2 stroužky česneku

1 litr vody nebo zeleninového vývaru

2 brambory

sůl, pepř

citronová kůra z 1/2 citronu

150 ml smetany

1/2 šálku strouhaného parmazánu

 

Na krutónky do polévky:

2 plátky celozrnného chleba nebo 1 menší bagetka

1 lžíce másla

1 lžička hořčičného semínka

 

Návod k přípravě:

Na rozehřátém oleji dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na růžičky rozdělený květák a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem. Posolte a vařte než budou květák a brambory měkké. Část tekutiny z polévky odeberte stranou, může se hodit. Ponorným mixerem rozmixujte polévku dohladka. Zjemněte smetanou, vmíchejte parmazán, dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji vývarem, který jste si dali stranou.

Na másle orestujte na kostičky nakrájený chléb nebo bagetku. Přidejte ještě hořčičné semínko, opatrně a pod dozorem vše orestujte než se semínko rozvoní, jemně posolte. Než dáte krutonky do polévky nebo do misky z které si vaši hosté naberou, pomyslete na to, že hořčičné semínko je plné enzymů, esenciálních olejů, spousty vitamínu B, A, C, E, K, vápníku, železa, draslíku, selenu a dalších důležitých dobrot.

 

Báječné zářijové večery a dobrou chuť vám přeje Kateřina z Jak voní tymián.