Květákový krém s parmazánem
Květákový krém s parmazánem
pro 4 osoby
vegetariánská
Ingredience:
Na polévku:
1 lžíce slunečnicového oleje
1 menší květák
1 cibule
2 stroužky česneku
1 litr vody nebo zeleninového vývaru
2 brambory
sůl, pepř
citronová kůra z 1/2 citronu
150 ml smetany
1/2 šálku strouhaného parmazánu
Na krutónky do polévky:
2 plátky celozrnného chleba nebo 1 menší bagetka
1 lžíce másla
1 lžička hořčičného semínka
Návod k přípravě:
Na rozehřátém oleji dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na růžičky rozdělený květák a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem. Posolte a vařte než budou květák a brambory měkké. Část tekutiny z polévky odeberte stranou, může se hodit. Ponorným mixerem rozmixujte polévku dohladka. Zjemněte smetanou, vmíchejte parmazán, dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji vývarem, který jste si dali stranou.
Na másle orestujte na kostičky nakrájený chléb nebo bagetku. Přidejte ještě hořčičné semínko, opatrně a pod dozorem vše orestujte než se semínko rozvoní, jemně posolte. Než dáte krutonky do polévky nebo do misky z které si vaši hosté naberou, pomyslete na to, že hořčičné semínko je plné enzymů, esenciálních olejů, spousty vitamínu B, A, C, E, K, vápníku, železa, draslíku, selenu a dalších důležitých dobrot.
Báječné zářijové večery a dobrou chuť vám přeje Kateřina z Jak voní tymián.