Lívance na mnoho způsobů
Lívance jsou senzační na snídani, úplně jednoduše jen s cukrem a skořicí, ke svačině, ve slané variantě jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu, a co teprve jako moučník třeba s karamelizovanými jablky.
Ať už s nimi potěšíte doma rodinu nebo své hosty v restauraci či penzionu, lívanečky nezklamou. Báječné na hotelové snídaně, coffeebreaky a vždy provoní celý dům.
U nás jsou lívance na jídelním stole vítány v jakoukoli denní dobu a v mnoha podobách, které měním podle toho, co zrovna roste na zahradě.
Na fotkách uvidíte bylinkovou a houbovou verzi, stejně však můžete pracovat třeba s jablkem nebo hruškami či broskvemi. Opečte lívanec na jedné straně, položte na něj byliny nebo tenké plátky hub či ovoce, obraťte a dopečte.
Recept na lívance:
Těsto:
1 l mléka
2 vajíčka
½ droždí
Sůl - špetka
Cukr - špetka
Citronová kůra
500–700 g polohrubá mouka
Suroviny si včas připravte. Je dobré, když mají pokojovou teplotu, v trošce vlažného (ne horkého) mléka rozmíchejte trošku cukru, mouky a všechno droždí a počkejte až kvásek vykyne.
Mezitím smíchejte ve větší míse mléko, vajíčka, sůl, citronovou kůru a přidejte vykynutý kvásek. Nechte na teple těsto vykynout. Těsto na lívance téměř zdvojnásobí objem a poběží z mísy ještě v okamžiku, kdy lívance budete péct. Lívance pečte na oleji nebo přepuštěném másle; tuku na pánev dávejte jen minimum, stačí vytřít pánev silikonovou mašlovačkou nebo papírovou utěrkou.
A s tímhle základním těstem pak můžete čarovat podle své fantazie a chutí.