O mrkvi



Mrkev zlepšuje zrak a náladu; jen vidět její barvu vám zlepší den.

Na to, abychom z mrkve dostali co nejvíc, potřebujeme téměř hrubé násilí. Nejlépe uvařit nebo odšťavnit nebo žvýkat a žvýkat a žvýkat. Pokud v receptech doprovází mrkve máslo nebo olej, dostupnost karotenoidů se výrazně zlepší a tím se časem zlepší i váš zrak.

Mrkvičky jsou dostupné po celý rok, mně se zdají nejlepší od dubna do září. Pokud máte mrkve z dobrého a známého zdroje, doporučuji nechat zelené konce a připravovat jídla s nimi. Slupky i nať můžete použít do vývaru, jen je vždy po nákupu hned odřízněte, mrkve pak déle vydrží. Dobře omytou nať přidejte do salátu, pesta, občas bývá hořká, tak ji vždy raději ochutnejte.

Až si pochutnáte na polévce z mrkve můžete se těšit na další mrkvový recept, bude to skvělá příloha k masu nebo součást vegetariánského oběda - karamelizované mrkve s chilli, ale to až příště.

S láskou váš Tymián 

Mrkvová polévka

Jarní mrkvová polévka s kurkumou, kokosovým mlékem a pomerančem:

(Pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut)

 

Ingredience:

100 g máslo

2 jarní cibulky

Špetka barevného pepře

1 lžička kurkumy

1 l zeleninového vývaru nebo vody

½ kg mrkve

3 brambory

1 malý pomeranč

3 bobkové listy

Kokosové mléko

 

Na másle orestujte dozlatova jarní cibulku, přidejte kurkumu a čerstvě namletý pepř. Přidejte očištěnou mrkev, nakrájenou na menší kousky a oloupané, nakrájené brambory. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a povařte do měkka. Rozmixujte do hladka, přidejte kokosové mléko a dochuťte pomerančovou šťávou a solí. Ozdobte pažitkou nebo petrželkou. 

Tip: Kurkumu si pořiďte, bude o ní ještě řeč a do polévky ji spolu s troškou pepře určitě přidejte.

Pamatujte, že kurkuma potřebuje v jídle 3 průvodce, teplo, pepř a dobrý tuk, k tomu, aby ukázala co vše, umí. Recepty s použitím kurkumy a povídaní o přípravě pasty z kurkumy už chystám.

Koření většinou kupuji v Marks § Spencer, kvalita výborná, na některých kombinacích koření mám pravidelně vytvořenou závislost.

 

Mrkvová polévka