Posypka na salát nebo chroupání na letní párty
Posypka na salát pro vaše hosty, chroupání na letní párty nebo motivační balíček do škatulky do práce.
Recept na posypku:
Zálivka:
½ šálku olivového oleje
2 lžíce hrubozrnné hořčice (použila jsem Bornier)
1 lžíce medu
kůra z 1 pomeranče a citronu
2 lžíce nasekaného tymiánu (milovníci výrazných chutí mohou s klidem použít rozmarýn)
sůl, pepř
Suché ingredience:
1 šálek žitné vločky
1 šálek ovesné vločky
½ šálku dýňová semínka
1 šálek slunečnicová semínka
½ hrnku lískové ořechy nasekané
½ hrnku mandle nasekané
Předehřejte si troubu na 170 °C a na plech si připravte pečicí papír. Všechny přísady na zálivku smíchejte ve větší misce a vyšlehejte do hladka.
Přisypte všechny suché ingredience a vše pořádně zamíchejte. Pečte velmi opatrně dozlatova a pod dohledem cca 15 – 20 minut. Pokud byste měli pocit, že se peče příliš rychle, snižte teplotu ještě o pár stupňů. Kontrolujte a občas pořádně promíchejte, med a hořčice mají tendenci se připálit.
Ve vzduchotěsné sklenici vydrží i 4 týdny. U nás doma ne, ale zkuste a dejte mi vědět, jak dlouho chroupání vydrželo u vás a jak se povedlo. Doporučuji na zeleninové listové saláty, grilovanou zeleninu, k sýrům, jen tak spokojeně chroupat při povídání s přáteli nebo jako prima svačinu do práce.
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte k oleji trošku cayennského pepře nebo chilli, ořechy nebo mandle míchejte podle osobních preferencí.
S láskou váš Tymián.