Rajčata zapečená s parmazánovou drobenkou a bylinkami
Dozrávající rajčata všude okolo, všimli jste si někdy, že rajčatové větvičky krásně voní a zlatavě se třpytí? Tady jeden z oblíbených receptů...
Rajčata zapečená s parmazánovou drobenkou a bylinkami
4 porce
10 rajčat/mám ze zahrady oblíbená Tomina
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce másla
5 lžic parmazánu
1,5 hrnku strouhanky
sůl, pepř
1 lžička jemně nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžíce jemně nasekané petrželky
1 lžička jemně nasekaného dobromyslu
Připravte si zapékací misku a předehřejte troubu na 180° C. Rajčata nakrájejte na půlky, každou půlku trošku posolte a lehce pocukrujte třtinovým cukrem. V misce prsty promíchejte nakrájené máslo, nastrouhaný parmazán, strouhanku, sůl, pepř a jemně nasekané bylinky. Porci drobenky lehce zmáčkněte mezi prsty a malý bochánek dejte na každé rajče.
Pečte na plechu na pečicím papíru v předehřáté troubě dozlatova. Jako příloha jsou skvělé šťouchané brambory. U nás doma je máme rádi i ve vychladlé variantě jako studenou letní večeři. Doporučuji také klientům do restaurace, bistra nebo kavárny s malým pohoštěním jako vynikající vegetariánské jídlo.