Recepty na našich 5 oblíbených ochucených máslíček



Báječně se hodí k Josefovým houstičkám, do těstovin, ke kuřecímu nebo k pstruhovi nebo jen namazat na pečivo.

Máslo nechte povolit v pokojové teplotě, přimíchejte suroviny, ochutnejte, zabalte do fresh folie nebo pečicího papíru, vytvarujte a dejte vychladit. V lednici vydrží jistě týden, u nás nikdy tak dlouho.

ochucenými másly v lednici, ať  doma nebo ve vaší restauraci či kavárně, dokážete mnoho. Zjemníte omáčky, jednoduchá jídla posunete o stupeň výše, zaujme i do namazané svačiny do školy nebo na pohoštění na coffeebreaky. Jsou také skvělá při přípravě vegetariánských jídel, na těstoviny, grilovanou zeleninu, do crumble na zapečenou zeleninu a mnoho dalších.

Ochucená máslíčka

S uzenou paprikou, chilli a česnekem:

100 g másla

¼ lžičky soli

¼ lžičky uzené papriky

¼ lžičky sušených chilli papriček (chilli flakes)

¼ lžičky sušeného česneku

Náš tip: doporučujeme vyzkoušet také s pečeným česnekem, toho přidejte 1 stroužek

Pečený česnek si připravte, když pečete vepřové či kuře, nebo samostatně v malém pekáčku.

Seřízněte vršek česneku, očistěte od vrchních slupek, posolte, pokapejte olivovým nebo jiným vaším oblíbeným olejem a pomalu pečte do měkka. Upečený česnek vymáčkněte ze slupky a skladujte v lednici v zašroubované sklenici.

Máslo je skvělé k sendviči s kachním, nebo vepřovým masem nebo se sýrem.

 

Pepřové se zeleným, růžovým a černým pepřem:

100 g másla

¼ lžičky soli

½ lžičky směsi barevných pepřů

Náš tip: dobré k masu, rybám, pod míchaná vajíčka

můžete také vmíchat trošku koňaku a použít na zjemnění šťávy ke kachnímu prsíčku

 

Citronové s tymiánem:

100 g másla

¼ lžičky soli

¼ lžičky šťávy z citronu

kůra z citronu

1 lžička jemně sekaného čerstvého tymiánu

Náš tip: do těstovin, k rybám, namazat na chléb, houstičky, ke kuřecímu masu

 

Pistáciové s citronem:

100 g másla

1 lžíce jemně sekaných pistácií solených

¼ lžičky šťávy z citronu

Kůra z citronu

Náš tip: skvělé ke grilovanému kuřecímu prsíčku, rybám

 

Petrželkové:

100 g másla

1 lžíce jemně nasekaná petržel placatá

1 lžíce jemně nasekaná petržel kudrnka

šťáva a kůra z citronu

sůl

pepř černý

Náš tip: určitě dejte obě petrželky, výsledek stojí za to

Máslíčka