Recepty na našich 5 oblíbených ochucených máslíček
Báječně se hodí k Josefovým houstičkám, do těstovin, ke kuřecímu nebo k pstruhovi nebo jen namazat na pečivo.
Máslo nechte povolit v pokojové teplotě, přimíchejte suroviny, ochutnejte, zabalte do fresh folie nebo pečicího papíru, vytvarujte a dejte vychladit. V lednici vydrží jistě týden, u nás nikdy tak dlouho.
S ochucenými másly v lednici, ať doma nebo ve vaší restauraci či kavárně, dokážete mnoho. Zjemníte omáčky, jednoduchá jídla posunete o stupeň výše, zaujme i do namazané svačiny do školy nebo na pohoštění na coffeebreaky. Jsou také skvělá při přípravě vegetariánských jídel, na těstoviny, grilovanou zeleninu, do crumble na zapečenou zeleninu a mnoho dalších.
S uzenou paprikou, chilli a česnekem:
100 g másla
¼ lžičky soli
¼ lžičky uzené papriky
¼ lžičky sušených chilli papriček (chilli flakes)
¼ lžičky sušeného česneku
Náš tip: doporučujeme vyzkoušet také s pečeným česnekem, toho přidejte 1 stroužek
Pečený česnek si připravte, když pečete vepřové či kuře, nebo samostatně v malém pekáčku.
Seřízněte vršek česneku, očistěte od vrchních slupek, posolte, pokapejte olivovým nebo jiným vaším oblíbeným olejem a pomalu pečte do měkka. Upečený česnek vymáčkněte ze slupky a skladujte v lednici v zašroubované sklenici.
Máslo je skvělé k sendviči s kachním, nebo vepřovým masem nebo se sýrem.
Pepřové se zeleným, růžovým a černým pepřem:
100 g másla
¼ lžičky soli
½ lžičky směsi barevných pepřů
Náš tip: dobré k masu, rybám, pod míchaná vajíčka
můžete také vmíchat trošku koňaku a použít na zjemnění šťávy ke kachnímu prsíčku
Citronové s tymiánem:
100 g másla
¼ lžičky soli
¼ lžičky šťávy z citronu
kůra z citronu
1 lžička jemně sekaného čerstvého tymiánu
Náš tip: do těstovin, k rybám, namazat na chléb, houstičky, ke kuřecímu masu
Pistáciové s citronem:
100 g másla
1 lžíce jemně sekaných pistácií solených
¼ lžičky šťávy z citronu
Kůra z citronu
Náš tip: skvělé ke grilovanému kuřecímu prsíčku, rybám
Petrželkové:
100 g másla
1 lžíce jemně nasekaná petržel placatá
1 lžíce jemně nasekaná petržel kudrnka
šťáva a kůra z citronu
sůl
pepř černý
Náš tip: určitě dejte obě petrželky, výsledek stojí za to