Salát ze zelené čočky s pečenou mrkví
Salát ze zelené čočky s pečenou mrkví
vegetariánské, metabolic balance, 2 porce
Na mrkev:
1 svazek mrkví
1 lžíce másla
sůl, na špičku nože chilli flakes (drcené kousky chilli papriček)
troška vody na podlití
Na čočku:
1 hrnek zelené čočky
1 lžička vinného octa
1 bobkový list
Na dresing:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce vinného nebo jablečného octa
sůl, pepř
1 lžička medu
směs nasekaných bylin, natrhaná nať od mrkve
Nachystejte si k večeři nebo jako prima svačinu s sebou do práce. Očištěnou mrkev (omytou nať si dejte stranou) dejte do malého pekáčku, podlijte vodou cca 1 dcl, přidejte máslo, sůl a chilli a pomalu pečte pod alobalem do měkka.
Propláchněte čočku, zalijte vodou, přidejte vinný ocet a vařte do měkka. Uvařenou čočku promíchejte s dresinkem z oleje, octa, soli, pepře a lžičky medu. Ozdobte nasekanou petrželkou a kousky omyté mrkvové natě.
Při přípravě tohoto receptu jsem použila moji oblíbenou čočku z Puy, což je zelená drobná čočka z Francie pojmenovaná podle oblasti, kde ji pěstují. Je favoritkou mezi čočkami v našem špajzu, rychle ji uvaříte, ale nerozvaří se, má báječnou kořeněnou chuť a krásnou barvu. Na saláty je prostě skvělá.
Moc dobré horké i studené. Dobrou chuť vám přeje Kateřina.