Salát ze zelené čočky s pečenou mrkví



Salát ze zelené čočky s pečenou mrkví

Salát ze zelené čočky s pečenou mrkví

vegetariánské, metabolic balance, 2 porce

 

Na mrkev:

1 svazek mrkví

1 lžíce másla

sůl, na špičku nože chilli flakes (drcené kousky chilli papriček)

troška vody na podlití 

 

Na čočku:

1 hrnek zelené čočky

1 lžička vinného octa

1 bobkový list

 

Na dresing:

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vinného nebo jablečného octa

sůl, pepř

1 lžička medu

směs nasekaných bylin, natrhaná nať od mrkve

 

Nachystejte si k večeři nebo jako prima svačinu s sebou do práce. Očištěnou mrkev (omytou nať si dejte stranou) dejte do malého pekáčku, podlijte vodou cca 1 dcl, přidejte máslo, sůl a chilli a pomalu pečte pod alobalem do měkka.

Propláchněte čočku, zalijte vodou, přidejte vinný ocet a vařte do měkka. Uvařenou čočku promíchejte s dresinkem z oleje, octa, soli, pepře a lžičky medu. Ozdobte nasekanou petrželkou a kousky omyté mrkvové natě.

Při přípravě tohoto receptu jsem použila moji oblíbenou čočku z Puy, což je zelená drobná čočka z Francie pojmenovaná podle oblasti, kde ji pěstují. Je favoritkou mezi čočkami v našem špajzu, rychle ji uvaříte, ale nerozvaří se, má báječnou kořeněnou chuť a krásnou barvu. Na saláty je prostě skvělá.

Moc dobré horké i studené. Dobrou chuť vám přeje Kateřina.