Vafle
Vafle aneb Jak se kreativně rozvinout v neděli ráno nebo odpoledne?
recept na 20 vaflí
Na těsto:
¼ hrnku cukru krupice nebo třtinového
2 vajíčka
4 lžíce přepuštěného/rozpuštěného másla (pokud nemáte po ruce, použijte olej)
2 hrnky polotučného mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Špetka soli
Kůra z ½ citronu nebo 3 kapky citronového oleje
V misce metlou smíchejte cukr, vajíčka, mléko a vlažné přepuštěné máslo, v druhé misce smíchejte mouku se solí a kypříkem, přidejte citronovou kůru, nebo pár kapek citronového oleje. Suchou směs pomalu během míchání přidávejte do směsi s mlékem a vajíčky. Vznikne husté těsto, s kterým můžete dál pracovat.
Nahřejte vaflovač, pokud nemáte, klidně si udělejte z tohoto těsta lívance. A teď – máte chuť na skořicové? Přidejte špetku skořice do těsta nebo si opečené vafle obalte ve skořici s moučkovým cukrem. Máte rádi banány a zakysanou smetanou? Přidejte 4 lžíce zakysané smetany a rozmačkaný banán do těsta, promíchejte a upečte si banánovou vafli.
Mezi naše oblíbené verze patří omáčka z lesního ovoce a řecký jogurt, a co teprve maliny a vanilkový puding? Při přemýšlení o dalších možnostech nezapomeňte na čokoládu a višňovou omáčku nebo tvaroh s borůvkami.
Takže když to shrnu, ať žijí všechna nedělní rána v tomhle roce. S láskou Kateřina