Josefovy selské bagetky
Budete potřebovat:
600 g hladké mouky
300 g chlebové mouky
100 g žitné mouky
12 g soli
1 kostka droždí
12 g kypřícího prášku
500 - 600 g studené vody
Vymíchejte pružné těsto, nemělo by se lepit. Nechte odpočinout cca 10 minut. Doporučujeme si také odpočinout, tohle je chvíle pro kafíčko jako stvořená.
Rozdělte těsto na díly po 250 g, rozválejte na večky s plochými konci, obalte v žitné mouce a ostrým nožíkem nařízněte. Dobrá rada od Josefa – nenařezávejte kolmo, ale pod úhlem 45 stupňů.
Nechte vykynout při pokojové teplotě 30 - 45 minut.
Na dno trouby dejte kastrolek s vodou a nechte ho tam po celou dobu pečení. Pečte na co možná nejvyšší teplotu. Bagetky upečte zlatavě hnědé.
Z tohoto těsta si můžete připravit také bulky a rohlíky. Přisypáním do těsta oblíbených semínek jako jsou slunečnice, dýně nebo sezam přisypete i sobě pár vitamínů. Zkuste přidat sušená rajčata nasekaná na malé kousky, ořechy, fíky nebo další dobroty.
Co s bagetami dál je už jen na vás. U nás jsou favority zapečené nebo s bylinkovými másly, která jsem pro Vás připravila už dříve a pro inspiraci je najdete v novince Recepty na našich 5 oblíbených ochucených máslíček.