Trhané vepřové s opečenou rýží



Trhané vepřové s pečenou rýží

Ingredience pro 4 osoby

Opečená rýže

300 g suché rýže (uvařte den předem - potřebujeme ji zcela vychladlou)

Oříšky, semínka a čerstvé bylinky co najdete na zahradě a ve spíži. Já jsem použila:

Hrst mandlí (nasekaných na větší kusy),

hrst placaté petrželky a kudrnky (nasekaná nahrubo),

hrst pažitky (pokrájenou na malé kousky),

pár dobromyslů (natrhaných na kusy),

lžíce dýňových semínek,

lžíce slunečnicových semínek,

pár větviček tymiánu,

1 jarní cibulka (nakrájená na nudličky),

1 červená cibule (nakrájená na nudličky),

olivový olej.

Na olivovém oleji orestujte červenou cibulku a nechte chvíli zkaramelizovat. Přidejte jarní cibulku a opět minutku restujte. Přidejte oříšky, semínka, rýži a prohřejte. Na závěr přisypte všechny bylinky a zlehka promíchejte.

Trhané vepřové

750 g vepřového plecka /krkovice,

sůl,

rostlinný olej,

4 stroužky česneku,

1 lžíce sušená cibule,

1 lžíce třtinového cukru,

1 lžíce hořčičných semínek,

3 lžíce červeného vína.

Maso pokrájejte na větší kusy (cca 3-4), osolte, potřete drceným česnekem, přidejte další ingredience a vložte do zapékací misky. Podlijte trochou vody (cca 1-2 dcl) a dejte péct přikryté na cca 2 hodiny na 160 - 180 °C. Hotové maso ještě horké natrhejte vidličkou na kousky.

Marináda

5 lžic sojové omáčky Tamari,

2 lžíce medu,

trochu výpeku z masa,

¼ lžičky chilli kousků,

pepř.

Na pánvi rozehřejte masový výpek, přidejte nasekanou chilli papričku a nechte provonět. Přidejte sojovou omáčku a med, opepřete a nechte probublat. Přidejte trhané maso a prohřejte.

Servírujte s pečenou bylinkovou rýží a sklenkou vína.

Tipy:

Jelikož potřebujeme mít rýži pro její další zpracování zcela vychladlou, doporučuji si ji uvařit den předem, čímž se celý proces přípravy jídla urychlí.

Když vařím rýži jako přílohu k asijskému jídlu, přidávám do osolené vody ještě trochou citrónové kůry a citrónové šťávy, která jí dodá příjemnou svěžest. Po uvaření ji při chladnutí nezapomeňte občas načechrat, aby se neslepila v jednu hmotu.

Pokud máte raději drůbeží maso, zkuste vepřové nahradit kachním. Výsledek bude stejně tak dobrý.

V průběhu pečení masa ho kontrolujte a přelévejte výpekem. V případě, že se původní voda vypaří, dolijte další. Maso chceme mít šťavnaté a ne vysušené.

Pečená rýže je báječná i jako příloha k pečeným cuketám, houbám nebo lilkům a rajčatům, jako vegetariánská verze skvělé letní večeře.

Sezona borůvek je tu:

Sezona borůvek je tu, a tak by se vám mohl hodit náš recept na borůvkový koláč se skořicovou drobenkou.