Trhané vepřové s opečenou rýží
Ingredience pro 4 osoby
Opečená rýže
300 g suché rýže (uvařte den předem - potřebujeme ji zcela vychladlou)
Oříšky, semínka a čerstvé bylinky co najdete na zahradě a ve spíži. Já jsem použila:
Hrst mandlí (nasekaných na větší kusy),
hrst placaté petrželky a kudrnky (nasekaná nahrubo),
hrst pažitky (pokrájenou na malé kousky),
pár dobromyslů (natrhaných na kusy),
lžíce dýňových semínek,
lžíce slunečnicových semínek,
pár větviček tymiánu,
1 jarní cibulka (nakrájená na nudličky),
1 červená cibule (nakrájená na nudličky),
olivový olej.
Na olivovém oleji orestujte červenou cibulku a nechte chvíli zkaramelizovat. Přidejte jarní cibulku a opět minutku restujte. Přidejte oříšky, semínka, rýži a prohřejte. Na závěr přisypte všechny bylinky a zlehka promíchejte.
Trhané vepřové
750 g vepřového plecka /krkovice,
sůl,
rostlinný olej,
4 stroužky česneku,
1 lžíce sušená cibule,
1 lžíce třtinového cukru,
1 lžíce hořčičných semínek,
3 lžíce červeného vína.
Maso pokrájejte na větší kusy (cca 3-4), osolte, potřete drceným česnekem, přidejte další ingredience a vložte do zapékací misky. Podlijte trochou vody (cca 1-2 dcl) a dejte péct přikryté na cca 2 hodiny na 160 - 180 °C. Hotové maso ještě horké natrhejte vidličkou na kousky.
Marináda
5 lžic sojové omáčky Tamari,
2 lžíce medu,
trochu výpeku z masa,
¼ lžičky chilli kousků,
pepř.
Na pánvi rozehřejte masový výpek, přidejte nasekanou chilli papričku a nechte provonět. Přidejte sojovou omáčku a med, opepřete a nechte probublat. Přidejte trhané maso a prohřejte.
Servírujte s pečenou bylinkovou rýží a sklenkou vína.
Tipy:
Jelikož potřebujeme mít rýži pro její další zpracování zcela vychladlou, doporučuji si ji uvařit den předem, čímž se celý proces přípravy jídla urychlí.
Když vařím rýži jako přílohu k asijskému jídlu, přidávám do osolené vody ještě trochou citrónové kůry a citrónové šťávy, která jí dodá příjemnou svěžest. Po uvaření ji při chladnutí nezapomeňte občas načechrat, aby se neslepila v jednu hmotu.
Pokud máte raději drůbeží maso, zkuste vepřové nahradit kachním. Výsledek bude stejně tak dobrý.
V průběhu pečení masa ho kontrolujte a přelévejte výpekem. V případě, že se původní voda vypaří, dolijte další. Maso chceme mít šťavnaté a ne vysušené.
Pečená rýže je báječná i jako příloha k pečeným cuketám, houbám nebo lilkům a rajčatům, jako vegetariánská verze skvělé letní večeře.
Sezona borůvek je tu:
Sezona borůvek je tu, a tak by se vám mohl hodit náš recept na borůvkový koláč se skořicovou drobenkou.